Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

18/8

Φίλη του είναι η γίδα και εχθρός του η τσουκνίδα.

Ως άλλος οιδύπους, ο Σόνας σπέρνει τύψεις σ΄όλη την Ιθάκη. Η ατημέλητη εμφάνισή του, το σκελετωμένο του σώμα, δυσανάλογο με το βαρύ φορτίο που κουβαλάει στους ώμους, αποτρέπουν και τους πιο ευσυνείδητους οδηγούς να σταματήσουν στη θέα του θεόρατου αντίχειρά του, που κρύβει τον θεσπέσιο θιακιώτικο ουρανό. Οι αυτοκίνητες χέστρες που με ορμή ίπτανται της καυτής ασφάλτου αποκτούν ένα τυφλό σημείο στο πεδίο της γεωμετρικής τους όρασης παραβλέποντας τον άφατο ήρωα με τα πρησμένα πόδια. Γκρεμοραγώντας τρομερά, στης γης τα περιθώρια, ο Σόνας ακολουθεί μια ανάβαση τυφλή, μια ιπτάμενη ακροβασία στα μονοπάτια της ζωής που χαράζουνε τα γίδια.
Κι ενώ η περιπατητική από ανάγκη γίνεται πλέον συνειδητή επιλογή, ο Σόνας αναγεννάται γι΄ακόμα μια φορά φτάνοντας στη θέση αγρός Λαέρτη.
Εκεί, στο μεταίχμιο βορά και νότου, με τις θάλασσες να τον κόβουν στα τέσσερα, ατενίζοντας το σημείο που 2.500 χρόνια πριν ο Οδυσσέας επέστρεφε γυμνός στο βασίλειό του, ο Σόνας συγχωνεύεται οσμωτικά με τον πατέρα του θρυλικού ταξιδευτή προκαλώντας ένα κοσμικό ρέψιμο που λυγίζει τον χρονικό ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου